opc_loader

Deze webshop is speciaal voor zakelijke klanten en studenten. account aanmaken . Als particulier / consument bestellen? Dan verwijzen wij je graag door naar: www.zijdewinkel.nl  

Groothandel lontwol

Voor wederverkopers, workshop gevers, winkels en grootverbruikers hebben wij onze lontwol met zeer scherpe tarieven. Je mag ons altijd bellen of mailen voor een offerte op maat. Het is de trend van dit moment. Lekker breien met dikke wol. Onze gekleurde lontwol is een middelfijne 27 micron lontwol in prachtige kleuren. In de EU geproduceerd volgens bio-normen. Daarnaast hebben we ook weer de bestsellers op voorraad: Ivory, Antraciet gemeleerd, Lichtgrijs en Chocolate Brownie.

Gratis verzending, nieuwe formule per september 2018!

Bij jouw eerste bestelling van het kalenderjaar betaal je bij ons een bijdrage verzendkosten van € 4.09 excl. BTW in NL. Naar België & Duitsland € 5.77 excl. BTW. Naar Frankrijk € 14.46. In het eerste pakket ontvang je een code voor gratis verzending die je bij de volgende bestelling(en) kunt gebruiken voor het hele kalenderjaar. Dan profiteer je direct van de gratis verzending voor onze vaste klanten! * Minimale besteding € 25,- excl. BTW

Direct bestellen:

Informatie over de lontwol

Het materiaal dat je gebruikt is lontwol. Dit zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is het is wol welke ook geschikt is voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel. De wolvezels die wij gebruiken voor het armbreien zijn veelal van het merino schaap. De vezels zijn ongeverfd, en puur natuur. Bij antraciet gemeleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoorwol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. Wil je een witte wol, dan kun je kijken in de categorie van de geverfde biologische wol, daar vindt je ook wit tussen.

Onze lontwol is dikke lontwol en dit gaat perfect samen met XXL breien, extra extra large breien dus. Met dit dikke lontwol en grote steken krijg je het gewenste resultaat. Dit vette breien kun je op je arm doen (armbreien) of op tafel, op de bank breien, met PVC buizen breien, bezemstelen breien. enz. Wij hebben in onze collectie fluffy, stoer, natuurlijk lontwol, speciaal voor dit XXL breien. Diervriendelijk (mulesing free). Direct verkrijgbaar, in kilo's en voordelige bumps, wit & kleur. Een mooie wol die nu eens niet van de andere kant van de wereld komt! Een bump is trouwens een vakterm voor een grote bol van 4,5 (kleur) of 10 kilo (natuur).

Hoeveel heb ik nodig voor mijn plaid, woondeken of kussen?

Indicaties voor het breien met lontwol, ook handig wanneer je workshops gaat geven met breien!

 • Plaid / woondeken: Met 3 kilo brei je een mooi plaid van ca. 1 x 1.20 a 1.50 meter meter.
 • Kussen: Met 500 gram brei je ongeveer 50 x 50 cm. Dus één kant van een kussen, met een kilo heb je twee kanten voor het kussen.
 • Sjaal: Met 500 gram wol brei je een sjaal van 125 x 20 cm.

Dit zijn indicaties : -) Brei je heel strak, dan gebruik je meer wol dan dat je losjes de steken opzet. Heb je extra grote pennen, gebruik je ook meer wol dan met smallere pennen. Verder misschien nog leuk en handig om te weten. Een kilo lontwol is ongeveer 40-50 meter. Omdat de wol fluffy is, kun je de wol makkelijk laten rekken. Wanneer je te hard trekt, trek je de vezels uit elkaar en is het lont onderbroken.

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Naast de geselecteerde wol hierboven van 25, 27, 28 & 30 micron speciaal voor armbreien hebben we ook de extra fijne lontwol van 19.5 micron. Al deze ZIJDAR lontwol is geschikt voor het armbreien. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol. Hoe grover de wol, des te voordeliger. Hoe fijner de wol, des te zachter en dus ook duurder.

Diervriendelijkheid van de wol

Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is hoe het staat en gaat met het welzijn van de dieren. Wij letten in al onze materiaalkeuzes op het welzijn van de dieren. Ons assortiment bestaat eigenlijk altijd uit natuurlijke materialen. Voor deze lontwol is de herkomst veelal merinoschapen. Uit Nieuw-Zeeland of dichterbij, Zuid-Duits of zelfs Nederlands. De wol komt van de vacht, niet van de huid van de schapen. De schapen geven dus alleen hun vacht, en niet hun leven. Een andere vraag die vaak die vaak gesteld wordt gaat over de term: mulesing. Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het is een pijnlijke behandeling voor schapen waarbij de huid rond het achterwerk van het schaap wordt weggesneden, vaak zonder verdoving. Het is ter voorkoming van de dodelijke infectie door vliegen (myiasis). In de warmere gebieden zijn schapen vaak gevoelig voor deze infecties. Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Zuid-Amerika, waar veel van onze gebruikte wol vandaan komt, is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat de Zuid-Amerikaanse merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden. Dit geldt ook voor de ongeverfde merino uit Nieuw-Zeeland en Europa. Onze wol halen we eigenlijk grotendeels weg bij familiebedrijven, vaak al met bestaansrecht over de 100 jaar, waar wol wordt bewerkt en geverfd conform (strenge!) Europese standaarden Dit bedrijf zegt al zeer lang te werken met zijn producenten en heeft er vertrouwen in dat deze wol “goed” is. Die schapen voelen een beetje als Part of the Family. Aldus zij zelf.  Vertrouwen is natuurlijk mooi, maar geen 100% garantie. We kunnen dus van onze wol helaas niet 100% garanderen dat hij mulesing-vrij is want er zijn geen certificeringen voor of zoiets. Zoals bijvoorbeeld de GOTS katoenen. Al gaat het dan ook altijd weer om percentages. En om nu steekproefsgewijs steeds even heen- en weer te tussen alle boerderijen in Europa en Nieuw-Zeeland is toch ook geen optie. Kortom, het mulesing is eigenlijk bijna niet aan de orde. Het beeld zoals het ooit in de media is gekomen is zeer zeker niet representatief voor de hardwerkende schapenhouders en doet hun professionaliteit zeer tekort!

Verven van de wol

Alle wol die geverfd is wordt in Europa geverfd, volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.

Biologische wol

Onze nieuwe serie geverfde 27 micron wol komt van schapen die worden gehouden door kleinere familiebedrijven die een werkwijze hanteren volgens de biologische producties. Echter is de certificering hiervoor kostentechnisch niet haalbaar voor alle boerderijen en daardoor hebben we geen officiele certificering voor deze wol. Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de wol wordt gewassen, geverfd, gekaard en gekamd door een bijna twee eeuwen oud bedrijf. Met moderne machines en een eigen laberatiorium voor kwaliteitscontroles is het echter wel helemaal van deze tijd. Voor deze lontwol worden moderne synthetische verf­stoffen van hoge kwaliteit toegepast. Deze hebben een grote kleur­kracht, ze zijn niet giftig en ze zijn zeer stabiel. Ze verbleken wel onder invloed van licht, zoals bij alle textiel het geval is. De mate waarin dat gebeurt is afhanke­lijk van de kleur. Ook door wassen kan de wol verbleken of kleur afgeven. Dat laatste merk je soms ook tijdens het vilten. Let vooral op bij felle, verzadigde kleuren. Draag werk­kleding die een vlekje mag krijgen! Onze lontwol is NIET behandeld met Superwash chemi­caliën.

De voordelen van onze gekleurde wol

 • 27 micron zachte 100% merinowol
 • Geschikt voor XXL breien, vilten & spinnen
 • prachtige kleuren
 • Kleuren assortiment wordt uitgebreid komende weken
 • Gifvrij geverfd met hoge kwaliteit synthetische verven van Zwitsers fabrikaat volgens de normen Oeko
 • Herkomst Europa
 • Mulesing Free
 • Onze lontwol in NIET behandeld met Superwash chemi­caliën. Daardoor kan de wol door wassen wel krimpen en vervilten

Onderhoud van het plaid / wasvoorschrift

Merinowol is een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken, dan trek je vaak weer meer los dan je lief is.

Wol is van nature vuilafstotend. Dat is fijn, daardoor is luchten vaak al voldoende om je plaid weer fris te krijgen. Wassen wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Wat ook fantastisch werkt in de winter is reinigen in de sneeuw. Leg het plaid of kussen even een half uurtje op verse (schone!) sneeuw. Het vuil trekt in de sneeuw en het plaid / kussen is weer heerlijk fris. 

De geur van de lontwol

Wol is een natuurproduct en de wol kan een geur hebben. Soms is deze sterker dan de andere keer. Wol wordt gewassen en gekaard, en daarna komt dit op pallets naar ons toe. Afhankelijk van de snelheid tussen het wassen, kaarden en levering aan ons, én de tijd die wol bij ons in de opslag staat, wordt de geur eigenlijk bepaald. Hoe langer de tijd ertussen, des te minder wordt de geur. Niet iedereen is even gevoelig voor de geur. De één heeft drie katten en ruikt dit niet, de ander ruikt één kat al op het tuinpad. Dat is heel persoonlijk. Daarnaast geldt ook dat wanneer de ruimte kleiner is (bijvoorbeeld een slaapkamer) de geur sterker overkomt dan in een grote ruimte (woonkamer). Heb je de wol ontvangen en vind je de geur onaangenaam, dan kunnen de volgende tips jou helpen:

- Laat de wol een paar dagen buiten luchten

- Stop de wol in een vuilniszak met een geurtje, bijvoorbeeld de Lavendel vuilniszakken van de Action. Knoop de zak stevig dicht en laat een paar dagen staan.

- Spuit de wol in met een geurspray zoals Febreze

- Heb geduld : -)

Heb je toch nog vragen over de wol of de geur, mail gerust! De geur geldt overigens met name voor de natuurlijke, ongeverfde wol (ivory, antraciet, lichtgrijs). De geverfde wol hebben door een verf procedé niet tot nauwelijks geur.

Menu